פונדקאות והפרייה

פונדקאות הוא תהליך מורכב, המערב בתוכו הרבה תקוות לצד הרבה מאוד חששות, כמו גם הליך רפואי משמעותי מאוד – הפרייה חוץ גופית. האם הביולוגית, שמסיבה כלשהי אינה יכולה לשאת את ההיריון, צריכה לעבור שאיבה של ביציות, שמופרות בזרעו של בן זוגה או של תורם הזרע. אם מדובר באישה שלא ניתן להשתמש בביציות שלה עצמה, התהליך מתבצע באמצעות תרומת ביציות. במקרה זה הביציות שנתרמו יופרו בזרעו של האב המיועד או של תורם הזרע.

ההפריה מתרחשת במעבדה, בתוך מבחנה מיוחדת, ומכאן שמו של התהליך – הפריית מבחנה. הביצית המופרית מוחדרת אל רחמה של האם הפונדקאית, מתוך תקווה שתיקלט שם ותביא להיריון מוצלח.

טלטלות רגשיות

מדובר בתהליך לא פשוט, גם עבור האם הפונדקאית ובעיקר עבור האם העתידה לקבל את התינוק. לאור כל הפרוצדורות שצריך לבצע, גם מבחינה ביורוקרטית עד למציאת האם הפונדקאית וגם מבחינה רפואית, יכולות להתיש את הנפש ולגרום למתחים לא מעטים. לכן, חשוב מאוד שכל תהליך פונדקאות והפרייה ילווה כל הזמן בסיוע פסיכולוגי, שמטרתו להפחית ככל שניתן את הלחץ, שכידוע יכולה להיות לו השפעה מרובה על הצלחת התהליך.

לעשות את הדבר הנכון

על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה של שני התהליכים – פונדקאות והפרייה, חשוב מאוד להתכונן אליהם מראש. האם הפונדקאית צריכה ללמוד היטב מה מצופה ממנה ולמצוא את הדרכים שיאפשרו לה לא להיקשר לתינוק שנובט ברחמה, והאם המקבלת צריכה להתאזר בסבלנות, להבין שיש לא מעט סיכויים שיכול לקחת לא מעט זמן עד שייקלט היריון, ושגם אז – מדובר במסע של 9 חודשים, שיש בו לא מעט רגעי אושר, אבל גם לא מעט רגעים של חששות. לאור כל זאת, חשוב מאוד להיפגש עם עובד/ת סוציאלי/ת שמתמחים בתחום המורכב הזה, ואשר יספקו תמיכה רגשית ונפשית לשני הצדדים.

הקשר שנשאר

הרבה פעמים נוצר קשר חזק מאוד בין האם הפונדקאית לבין הזוג שעבורו היא נושאת את הילד. במקרה כזה הצדדים יכולים להחליט שהם נשארים בקשר גם אחרי הלידה, כשהם הפונדקאית משמשת מעין "דודה" או חברה טובה של ההורים בחייו של התינוק. כמובן שהקשר הזה חייב להיות בהסכמה, כשהאם הפונדקאית חתומה על חוזה מסודר, הקובע שאין לה שום יכולת לתבוע אימהות על התינוק. יש כמובן גם זוגות שמחליטים לנתק את הקשר, על מנת שכל אחד יוכל להמשיך בחייו בלי לערב רגשות שיכולים להעיב על הקשר של ההורים המקבלים עם התינוק, שמבחינה משפטית הוא שלהם – ושלהם בלבד.

לסיכום – אין ספק שתהליך של פונדקאות והפרייה הוא תהליך מורכב ולא פשוט, אבל הוא גם תהליך שיש בו הרבה אור: בזכות ההתרה של פונדקאות בישראל, יכולים היום גם בני זוג שאין באפשרותם להביא ילדים, להפוך להורים מאושרים. הכנה מוקדמת היא המפתח הראשי להצלחת התהליך החשוב הזה, וכמובן – הרבה סבלנות. בהצלחה!